• Predlagani CRP temelji na določitvi izhodiščnega stanja travinja v Sloveniji in oblikovanju rezultatsko usmerjenega KOPOP na vrstno pestrih traviščih, s čimer bi zagotavljala uresničitev pravičnejše strategije plačil.
  • K pravičnejši strategiji plačil bo prispevala tudi raziskava in razvoj ustreznih pašnih sistemov na naravovarstvenih traviščih.
  • Predvideva se razvoj transparentne metodologije za prepoznavanje oziroma določitev ekstenzivnega travinja ter razvoj rezultatsko usmerjenega KOPOP-a (ali podobnega ukrepa), ki bo metodološko oblikovan na način (slikovno gradivo, interpretacijski/indikatorski ključ za nadzornike/strokovnjake in uporabnike), vključno s kontrolo in verifikacijo rezultatov, ki bo omogočal implementacijo v okviru SN21-27.
  • Prav tako se predvideva opredelitev najbolj ustreznih pašnih sistemov za revitalizacijo in ohranjanje naravovarstveno vrednih travišč.
  • Ukrepi ekstenzivnega travinja vključno z rezultatskim KOPOP »Pisan travnik«, bi z implementacijo istoimenskih ukrepov v SKP 2020 – 2027 prispevali k ambicioznejšim okolijskim in podnebnim ukrepom. V ukrepu za vrstno bogato travinje, bi imeli kmetje ključno vlogo pri varovanju okolja ter ohranjanju krajine in biotske raznovrstnosti. Prav tako bo opredelitev ustreznih pašnih sistemov pozitivno vplivala na ohranjanje habitatov in biotske raznovrstnosti.
  • Rezultat projekta bo razdelitev polnaravnih trajnih travišč na podmnožice, ter testiran, v praksi preizkušen in ustrezno pripravljen ukrep za vrstno bogato travinje »Pisan travnik«, ki bi uresničeval implementacijo SKP v Sloveniji, v sinergiji z implementacijo Direktive o habitatih in drugih aktov. Ta projekt bo pripravil, testiral in izdelal do podrobnosti ukrep (operacijo) »Pisan travnik«, ki bi se izvajal po celi Sloveniji, tudi izven območij Nature 2000 in gradil na preprostih indikatorjih ter vpisovanju v ukrep s strani kmeta. Projekt bi izdelal tudi mehanizme kontrole (kdo, kdaj, kako) za izvajanje ukrepa in verifikacijo njegovih rezultatov.
  • Rezultat projekta bo tudi opredelitev vplivov različnih pašnih sistemov na ohranjanje habitatov in biotske raznovrstnosti travišč. Na podlagi te raziskave bodo predlagani pašni sistemi, ki so primerni za naravovarstveno pomembna travišča z vidika ohranjanja pestrosti habitatnih tipov in vrst.
Accessibility