V nadaljevanju pošiljamo informacije o aktualnih dogodkih in možnostih prijav na dogodke s področja znanstvenoraziskovalne in umetniške dejavnosti v mesecu aprilu 2024

1.Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU organizira mednarodni seminar z naslovom »Ad hoc Terminology Work: Lessons Learned and Challenges for the Future / Ad hoc terminološko delo: pridobljena spoznanja in izzivi za prihodnost«, ki bo potekal 15. aprila 2024, med 09.00 in 15.30 v Ljubljani v prostorih ZRC SAZU (Dvorana štirih letnih časov, Novi trg 4).

Osrednja tema brezplačnega dogodka, ki bo potekal v angleškem jeziku, bodo različni pristopi k ad hoc terminološkemu delu v različnih vrstah organizacij (univerze, raziskovalne inštitucije, državne institucije, podjetja) in v različnih kontekstih (manjši jeziki, manjšinski jeziki).
Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

 2. Mreža univerz evropskih prestolnic UNICA organizira 11. UNICA Seminar o znanstvenem komuniciranju z naslovom »Open Science and Academic Libraries: Organizational Challenges in an Evolving Research Landscape« (Odprta znanost in akademske knjižnice: Organizacijski izzivi v razvijajoči se raziskovalni krajini), ki bo potekal od 22. do 24. aprila 2024 v živo na Rektoratu Univerze v Ljubljani, Kongresni trg 12, Ljubljana.

Seminar se bo osredotočil na izmenjavo dobrih praks odprte znanosti, povezane z delovanjem akademskih knjižnic, vlogo Zveze evropskih univerz in reformo ocenjevanja znanstveno raziskovalnega dela.
Udeležba je brezplačna, odprta tako za univerze članice mreže UNICA kot tudi za inštitucije, ki niso članice mreže UNICA. Prijavite se lahko do petka 29. marca 2024.
Prijava na dogodek je obvezna. Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

3. Sekretariat Združenja za raziskovalne podatke (Research Data Alliance – RDA) organizira 22. plenarno srečanje z naslovom »Local Action – Global Connection« (Lokalni ukrepi – Globalna povezava) med 14. in 23. majem 2024 popolnoma virtualno.

Vsebina srečanja bo usklajena s temami strateškega načrta RDA in osredotočena na sodelovanje in vključevanje naše globalne skupnosti s pomočjo izmenjave lokalnih izkušenj, dobrih praks in priporočil. Vabljeni posamezniki in skupine na vseh kariernih stopnjah, da prispevate k razpravam, se srečate s strokovnjaki s področja podatkov in se vključite v skupnost RDA.
Dogodek je plačljiv. Prijave so odprte do 23. maja 2024  z možnostjo zgodnje prijave do 5. aprila 2024.
Podrobnejše informacije o dogodku so objavljene na spletni strani.

4. V okviru projekta MUSAE vabijo na dvodnevno razstavo z naslovom »FUTURE FOODSCAPES EXHIBITION, Rethinking Food Systems and Practices through Arts, Design and Science« (RAZSTAVA PREHRAMBENIH POKRAJIN PRIHODNOSTI, Premislek o prehranskih sistemih in praksah s pomočjo umetnosti, oblikovanja in znanosti), ki bo postavljena med 9. in 10. aprilom 2024 v Španiji v prostorih Univerze v Barceloni (University of Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 585, L’Eixample, 08007 Barcelona).

Na brezplačni razstavi bodo predstavljena umetniška dela, ki temeljijo na scenarijih prihodnosti na temo “hrana kot zdravilo”, ki so jih razvili umetniki v okviru projekta MUSAE, ki ga podpira Obzorje Evropa prek programa S+T+ARTS in ga izvaja mreža univerz, tehnoloških raziskovalnih centrov in tehnoloških podjetij z namenom opredelitve inovativnega modela Design Futures Art-driven (DFA) za vključitev umetniškega sodelovanja v evropska digitalna inovacijska središča (E-DIH). Cilj projekta MUSAE je poskusno uvesti nov model sodelovanja, ki se imenuje model MUSAE Factory in temelji na inovacijah, ki jih poganja umetnost, in oblikovalskih prihodnostih, da bi tehnološko usmerjena podjetja usmerjal pri snovanju novih rešitev za izboljšanje trajnosti prehranske vrednostne verige na različnih ravneh.

Podrobnejše informacije o programu in registraciji najdete tukaj.

Accessibility