Objavljen je drugi razpis projekta FRONTIERS, namenjen znanstvenim novinarjem in gostiteljskim raziskovalnim ustanovam. Nanj se lahko prijavijo znanstveni novinarji, ki bi želeli 3-5 mesecev preživeti na raziskovalni ustanovi. Raziskovalne ustanove, ki bi bile pripravljene gostiti znanstvene novinarje, so prek spletnega obrazca vabljene k izrazu interesa in uvrstitvi v nabor raziskovalnih projektov in ustanov, ki bo na voljo kandidatom na spletni strani projekta. S prej omenjenim obrazcem agencija FRONTIERS zbira informacije o morebitnih institucijah gostiteljicah in raziskovalcih, ki se vključijo v podatkovno zbirko z možnostjo iskanja, tako da lahko novinarji izvedo več o raziskovalnem projektu ali raziskovalni instituciji. Osebni stiki ne bodo posredovani, razen če za to izrecno pooblastite agencijo FRONTIERS. Posredovane informacije preko tega obrazca lahko agencija FRONTIERS uporabi tudi na računih družbenih medijev FRONTIERS (Twitter, Instagram in LinkedIn), da zainteresirane novinarje opozori na morebitne gostitelje. Rok za oddajo izrazov interesa ni določen. Podatkovna zbirka gostiteljev je možna izhodiščna točka za znanstvene novinarje in se bo ves čas trajanja projekta FRONTIERS nenehno posodabljala.

Projekt FRONTIERS bo potekal od leta 2023 do 2027. V tem času namerava skupina FRONTIERS omogočiti do 40 znanstvenim novinarjem, da preživijo čas z raziskovalnimi skupinami in delajo na svojih zamislih za poročanje v institucijah po lastni izbiri. K sodelovanju v programu so vabljene univerze in raziskovalni centri, ki izvajajo pionirske raziskave na katerem koli področju znanja, saj se zavedajo pomena neodvisnega znanstvenega novinarstva za družbo in samo znanost. Program FRONTIERS namerava financirati bivanje novinarjev, podpirati novinarje in ustanove gostiteljice ter zagotavljati usposabljanje o neodvisnem in etično odgovornem poročanju o znanosti ter spodbujati možnosti vzajemnega učenja med novinarji in raziskovalci. FRONTIERS bo predlagal tudi vrsto etičnih načel, najboljših praks in smernic za novinarske štipendije ter razvil model dolgoročne trajnosti. FRONTIERS želi s podporo neodvisnemu znanstvenemu novinarstvu prispevati k zaupanju javnosti v znanost, boju proti dezinformacijam in izboljšanju družbene odpornosti proti dezinformacijam. Novinarji projekta FRONTIERS se bodo osredotočali na “pionirske raziskave”, ki odgovarjajo na znanstvena vprašanja na robu znanja.

O oddanih interesih s strani FNM je potrebno obvestiti tudi projektno pisarno FNM na projektna.fnm@um.si  ter Univerzo v Mariboru na orud@um.si.

Accessibility