Vabljeni na okroglo mizo z naslovom »Dešifriranje prevare – Lažne novice, teorije zarote in zmanjševanje zaupanja v znanost«, ki bo potekala 18. septembra 2024, s pričetkom ob 11. uri, na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, v dvorani Borisa Podrecce.

Dogodek organizira Univerza v Mariboru v sodelovanju z uglednimi institucijami v okviru projekta Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! – akronim oooZnanost!, katerega častna pokroviteljica je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
– Prof. dr. Dean Korošak, Prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru in vodja projekta oooZnanost!,
– Ga. Miriam Možgan, svetovalka predsednice Republike Slovenije za zunanjo politiko,
– Dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka Ministrstva za digitalno preobrazbo,
– Prof. dr. Štefko Miklavič, Prorektor za znanstvenoraziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem,
– Izr. prof. dr. Sašo Jerše, Prodekan za doktorski študij in znanstvenoraziskovalno delo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in vodja projekta Humanistika, to si ti!,
– Asist. dr. Nejc Plohl, asistent na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.
– Ga. Renata Dacinger, moderatorka dogodka, priznana novinarka s področja znanosti (RTV SLO).

Namen dogodka je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o pomenu kritičnega razmišljanja, prepoznavanja lažnih informacij ter krepitve zaupanja v znanstvene vire. Dogodek želi spodbuditi razpravo o strategijah in ukrepih za učinkovito spopadanje z dezinformacijami v digitalni dobi. Prav tako pa je namenjen predstavitvi osrednjega dogodka Evropske noči raziskovalcev v Sloveniji, ki v letu 2024 poteka v 23 državah in več kot 400 mestih Evrope in širše.

Program okrogle mize je v priloženem dokumentu.

Na dogodek se prijavite preko povezave IzpopolniUM.

Accessibility