Spoštovani,

V okviru evropskega partnerstva Spodbujanje prehodov na trajnostno prihodnost v mestnih okoljih (Driving Urban Transitions towards a Sustainable Future – DUT) je bil objavljen prvi mednarodni razpis. Namen razpisa je podpreti transnacionalne raziskovalne in inovacijske projekte, ki bi mestom pomagali pri prehodu na bolj trajnostno gospodarstvo in delovanje.

S strani Mestne občine Maribor smo prejeli predlog za konkretni projekt Projekt zelene transformacije poslovno-proizvodnih con na območju mesta (PPC), ki temelji na predlogu integracije zelene infrastrukture na izbrana območja z implementacijo relevantnih sonaravnih rešitev (glej prilogo). Namen načrtovane preobrazbe območij je doseganje podnebne nevtralnosti in zagotavljanje biotske raznovrstnost, ki temelji na principih regenerativnega urbanizma. V tem okviru je poudarek na upravljanju z meteorno vodo, upravljanju z odpadki, izrabo obnovljivih virov energije, zeleni logistiki in integriranem upravljanju območja. Vse navedeno je sestavni del implementacije sistema krožnega gospodarstva znotraj obravnavanega urbanega območja.

Z namenom krepitve sodelovanja med Univerzo v Mariboru in MOM predlagamo, da glede na spodaj podane razpisne tematike preučite, ali bi sodelovanje na takšnem razpisu bilo za vas zanimivo oz. na katerih področjih delovanja bi se lahko uspešno povezali:

Energetsko pozitivna okrožja in soseske (PED)

  1. Energetske skupnosti – energetski prehod, ki ga poganja civilna družba
  2. Strategije energetske prožnosti – tehnološki, pravni, družbeni izzivi
  3. Energetska učinkovitost v obstoječih strukturah mestnih okolij

15-minutna mesta (15mC)

  1. Krepitev prepleta funkcij in storitev v mestnih okoljih
  2. Spodbujanje trajnostnih rešitev za osebno mobilnost in logistiko na obrobju mest (in širše)
  3. Ponoven razmislek o mestnih javnih prostorih in ulicah za živahne, trajnostne soteske

Krožno gospodarstvo v mestnih okoljih (CUE)

  1. Souporaba virov in krožnost v mestnih okoljih
  2. Rešitve, ki temeljijo na naravi
  3. Prehranski sistemi v mestnih okoljih

Pogoji razpisa:
Mednarodni projektni konzorcij mora vključevati vsaj tri prijavitelje iz vsaj treh sodelujočih držav, v konzorcij pa morajo biti izrecno vpeti tudi deležniki (javni mestni organi, podjetja, nevladne organizacije itd.). Izbrani projekti bodo financirani za obdobje treh let (tj. največ 36 mesecev). Rok za oddajo prijave v prvi fazi je 21. november 2022 do 13. ure po srednjeevropskem času.

Vljudno prosimo, da nam sporočite, če bi bili zainteresirani za sodelovanje do srede, 16.11.2022 do 12h.

Projekt zelene transformacije PPC

Accessibility