✔️ – narejeno.

– v delu

Vsebina projekta je razdeljena na posamezne delavne pakete (work packages; WP), vsak od njih pa še na posamične akcije. Akcijam je pripisan projektni partner, za katerim stoji nosilec akcije. Delovni paketi in akcije potekajo v sosledju: nekatere zaporedno, druge tudi vzporedno.

WP1: Katalog naravovarstveno pomembnih (NVP) travnikov v Sloveniji

Akcija 1: Zbiranje in analiza fitocenoloških popisov (FNM UM) ✔️

Zaključili smo zbiranje, analizo in interpretacija fitocenoloških popisov, in s tem definirali natančno delineacijo (razmejitev) traviščnih tipov in podtipov. Poimenovanje in sinonimika je urejena.  Shematski prikaz naravovarstveno pomembnih (NVP) travišč Slovenije je narejen.

Akcija 2: Zbiranje in analiza podatkovnih baz (FNM UM) ✔️

Prekrivanje in primerjava obstoječih podatkovnih baz o trajnem travinju (kmetijska raba tal MKGP LPIS), je bila narejena za potrebe projekta.

Akcija 3: Poimenovanje in sinonimika  (FNM UM) ✔️

V okviru Kataloga NVP travnikov smo za vsak tip opredelili kodo habitatne tipologije po slovenski tipologiji HTS2003, Physis tipologiji, EUNIS tipologiji iz 2007 in 2021, Natura 2000 (FFH) kodah, katerim smo (kjer je bilo mogoče) dodali tudi fitocenološko opredelitev po Braun-Blancquetovi metodologiji (zveze, asociacije).

Akcija 4: Opis tipov in podtipov NVP travišč  (FNM UM) ✔️

Polnaravna travišča Slovenije se razlikujejo glede na biogeografske dejavnike, nadmorsko višino, tla, pH, mineralno sestavo, dostopnost vode, nutriente, ter način rabe. Vse to je bilo upoštevano v opisu posameznih tipov in podtipov travišč v Katalogu polnaravnih travišč Slovenije. Opis obsega floristično sestavo, pokazateljske vrste, razširjenost, ekološke razmere in fotografsko gradivo. Katalog NVP travišč Slovenije je prvo tovrstno delo, ki obsega širši opis posameznih tipov in podtipov, razširjenost, ekološke zahteve in priporočeno gospodarjenje – travniška monografija z bogatim slikovnim materialom! Katalog je v draft obliki, tik pred izdajo, in obsega okrog 130 strani ter preko 100 fotografij rastlin in travniških habitatov

WP2: Gospodarjenje z NVP travniki v Sloveniji

Akcija 1: Analiza ekspertnega znanja (KIS)

KIS je najprej opravil analizo o različnem gospodarjenju na travinju, ki temelji na literaturi in ekspertnem mnenju. Nato so izvedli anketo o gospodarjenju na travinju v različnih delih Slovenije na kmetijah, ki so prostovoljno pristopile k projektu (akcija 2). Ankete so v fazi analize. Poleg anketiranja so izvedli tudi vzorčenje krme (akcija 3) na izbranih tipih travnikov. Čaka jih še določitev in analiza zbranih podatkov z anketnimi vprašalniki.

Akcija 2: Izvedba ankete o gospodarjenju (KIS)

Anketa »Gospodarjenje na travinju« je bila izvedena s strani KIS v letu 2021, ob pomoči FNM in BF. V letu 2022 so bili podatki dopolnjeni z novimi kmetijami. Z anketo so pridobili informacije o načinu gospodarjenja (o uporabi mineralnih ali živinskih gnojil, številu, pogostosti in datumih košnje na pisanih travnikih. Zanimal jih je tudi odnos do biodiverzitete njihovih travniko. Analiza je v teku.

Akcija 3: Določanje hranilnih vrednosti krme za različne tipe travnikov (KIS) ✔️

V letu 2021 in 2022 so bili vzeti vzorci krme za analize, vendar zaradi zgodnje košnje ne v načrtovanem obsegu; preostanek vzorcev je bilo odvzetih v sezoni 2022. Kmetje so o tem obveščeni in so dali privolitev. Na anketiranih kmetijah (glej WP2.2) so bili zbrani vzorci krme za oceno hranilnih snovi v krmi s travinja ki so jih lastniki kmetij ocenili kot pisane. V večini zbranih vzorcev je že opravljena ocena hranilnih vrednosti. Končno število sodelujočih kmetij je 34, z 70 GERKI. Rezultati pokažeko da je vsebnost neto energije za laktacijo in hranilna vrednost krme odvisna od starosti krme ob košnji. Prevladujoči način rabe izbranih pisanih travnikov na vzorčnih kmetijah je dvakratna košnja. Analiza hranilne vrednosti vzorcev krme (n = 30) je pokazala slabo neto energijsko vrednost za laktacijo (4,74 MJ NEL/kg sušine). Tudi vsebnost surovih beljakovin (91 g/kg sušine) je bila slabša od priporočil (nad 120 g/kg sušine). Povprečna energijska vrednost krme iz pisanih travnikov spada v razred slabe do pogojno zadovoljive krme (Preglednica 2). Njena hranilna vrednost je za približno 0,3 MJ NEL na kg sušine slabša od hranilne vrednosti sena dobre kakovosti (5,14 MJ NEL/kg sušine). T kakim rezulattom botrujeta dva dejavnika. Prvi je razmeroma pozna prva košnja, ki je bila pri najboljših vzorcih izvedena šele v prvi dekadi junija. Drug dejavnik pa je slabša založenost tal s fosforjem in kalijem, ki pomembno vplivata na rast in razvoj gospodarsko pomembnejših oziroma kakovostnejših trav in metuljnic. Na slabšo založenost tal s P in K sklepamo na podlagi rezultatov ankete o načinu rabe, vrstne sestave in mineralne sestave vzorcev krme. Z anketo smo ugotovili, da kmetje na izbranih pisanih travnikih ne uporabljajo mineralnih ali živinskih gnojil, bolj izjemoma posamezne kmetije vsakih nekaj let uporabijo razpoložljiva živinska gnojila (hlevski gnoj ali gnojevka). Zaključeno je bilo da zbrani vzorci krme iz potencialno vrstno bogatih »pisanih travnikov« niso dosegli priporočenih vrednosti mineralov (2,5 g P/kg sušine in 25 do 30 g K/kg sušine) glede na potrebe rejnih živali (Resch 2013). Vsebnosti fosforja v krmi iz pisanih travnikov so bile slabše od povprečnih vrednosti fosforja v slovenskem senu (2,6 g/kg sušine). Z izjemo enega vzorca (3,63 g P/kg sušine; Preglednica 1) vrednosti fosforja v preostalih vzorcih krme ne bi zadoščale niti za vzdrževalne potrebe (GfE, 2001). Povprečna vrednost kalija v krmi bi na splošno pokrila potrebe rejnih živali, če ne gre za visoko produktivne molznice. Voluminozna krma je pomemben vir mineralov za prežvekovalcev.

WP3: Paša za ohranjanje NVP travišč v Sloveniji (BF UL)

Akcija 1: Primerljivost paše in košnje glede njihovih učinkov na kmetijsko in naravovarstveno vrednost travišč

V tem obdobju smo uredili podatke popisov travniške vegetacije, ki so bili opravljeni med rastno sezono 2021 in spomladi izvedli dodatne popise. Zaradi ekstremno vročega in suhega poletja smo morali nekaj popisov preložiti še na začetek jeseni. Skupaj je do zdaj bilo narejenih 18 popisov travniške vegetacije na pašnikih in referenčnih travnikih. Večina od njih se nanaša na polsuha in suha travišča na karbonatni podlagi. Manjka nam torej vsaj še eden ali dva popisa vegetacije na svežih do vlažnih tleh, kjer je paša sicer veliko bolj strokovno zahtevna in problematična tako s kmetijskega kot okoljsko-naravnega vidika.

Akcija 2: Rekultivacija s pašo na izbranih območjih v Sloveniji (BF UL) ✔️

V tem obdobju smo temeljito pregledali tujo znanstveno literaturo na temo rekultivacije opuščenih in z grmovno in drevesno vegetacijo zaraščenih travnikov in pašnikov, kjer le-ta temelji na uporabi pašnih živali. Opravili smo tudi analizo treh primerov rekultivacije opuščenih travnikov oziroma pašnikov na različno izrazitih kraških tleh. Ta analiza obsega postopke rekultivacije in rezultate le-te na travniško vegetacijo. Ti rezultati, dopolnjeni še z drugimi primeri, bodo osnova za izdelavo navodil za rekultivacijo zadevnih travnikov in pašnikov

Akcija 3: Predlagani načini vodenja nadzorovane paše za različne tipe NVP travišč v Sloveniji  

Ta naloga je še v teku. Pripravili smo načrt pridobivanja relevantnih podatkov iz pisnih virov in s terena (iz prakse) v zvezi s pašno rabo manj rodovitnih travnikov in pašnikov. Hkrati pridobivamo podatke o glavnih tipih NVP travišč v Sloveniji, na katere bodo vezane smernice za kmetijsko in okoljevarstveno ustrezno pašno rabo. Na podlagi ekspertnega znanja in dodatnega terenskega preučevanja vemo, da bo paša morala biti prilagojena posameznim pridelovalnim razmeram in okoljevarstvenim zahtevam. Ključno vlogo pri tem bo imela izbira vrst in kategorij pašnih živali, pa tudi kombinacija pašne in kosne rabe travne ruše posameznega tipa pašnika.

WP4: Postavitev ukrepa »Pisan travnik«

Le z rezultatsko naravnanim ukrepom se bo izboljšala uspešnost doseganja okolijskih ciljev in stroškovna učinkovitost ukrepa.

Akcija 1: Priprava osnutka ukrepa »Pisan travnik« (FNM UM) ✔️

Temeljni postulati ukrepa so: a) kmet se sam odloči kateri travnik bo okvalificiral kot »pisan« za vstop v ukrep; b) od kmeta se ne pričakuje spremembe v gospodarjenju ampak kontinuirana raba tudi vnaprej; c) kmet dobi subvencijo za izpad dohodka zaradi manjšega pridelka kot bi ga imel z intenzifikacijo rabe in/ali dodatnega dela ki ga ima z ekstenzivno rabo. Oziroma, se upoštevajo dodatni stroški in izguba dohodka, ki so rezultat kmetijskih praks, ki so na splošno potrebne za doseganje pričakovanih okoljskih ciljev.

Izdelali smo 2 variantne rešitve:

  1. Kmet izbira barve: V tej rešitvi bo kmet ugotavljal katere barve cvetov so prisotne pred prvo košnjo. Za vstop v ukrep mora potrditi vsaj 4 barve cvetov v travni ruši od ponujenega spektra 7 barv. Uvedli smo »prepovedane« vrste ki jih ne sme vzeti v obzir (zelo pogoste nitrofilne vrste ali invazivke)
  2. Kmet »odkljuka« 4 indikatorske karizmatične vrste v travnikih, ki so ponujene v knjižici in zgibanki.

Podali smo podroben opis ukrepa »Pisan travnik«. Ukrep predvideva natančno izvedbo ukrepa (cilji, predviden obseg, vstopne površine, postopek po korakih), način kontrole pravilnega izbora travnika, monitoring in končni rezultat po zaključku ukrepa. Ukrep je sestavljan tako da je stroškovno učinkovit, optimiziran časovno in kadrovsko ter da bo zagotavljal pričakovan rezultat: ohranjanje različnih tipov NVP travnikov v Sloveniji.

Akcija 2: Izračun določitve plačil za ukrep »Pisan travnik« (KIS) ✔️

Podlaga za izračune plačil oblikovanega nabora ukrepov je bila metodologija izdelave modelnih izračunov za določitev višine plačil za ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila iz PRP RS 2014–2020 (Metodologija …, 2014, 2015). Obstoječa metodologija je buila preverjena in po potrebi dopolnjena z novimi ugotovitvami in smernicami. Izračuni finančne kompenzacije so bili narejeni. Iz obširnega poročila KIS strnemo: Spremenljivi stroški pridelave na »pisanem travniku« so približno tretjino nižji kot pri običajnem dvokosnem travniku. Kar je predvsem posledica večjih stroškov gnojenja običajnega dvokosnega travnika, ki so pomembno večji kot na »pisanem travniku«. Dodatni spremenljivi stroški pri ukrepu nastanejo zaradi prevozov na travnik (pregledi) in oportunitetnih stroškov dokupa krme, ki je predvidena kot nadomeščanje energijske vrednosti pridelka na »pisanem travniku«, zaradi poznejše prve košnje. Vrednost izgubljenega pridelka je pravzaprav ključen parameter višine ocenjenega plačila. Ocenjen strošek domačega dela v ukrepu je zaradi porabe časa za prepoznavanje rastlin in nekoliko večje porabe časa za strojno delo (upoštevana nekoliko večja oddaljenost pisanega travnika) za približno petino večji. Povprečno plačilo ocenjeno pri upoštevanju nabavne cene koruze je približno 433 EUR/ha. Če bi pri oceni plačila namesto nabavne cene koruze (0,211 EUR/kg) upoštevali odkupno ceno koruze (0,152 EUR/kg), bi bilo plačilo za približni tretjino nižje (290 EUR/ha). Pri različicah 1 in 2 sta ocenjeni plačili pri upoštevanju vrednosti izgubljenega pridelka na podlagi nabavne cene koruze približno 442 in 426 EUR/ha, pri upoštevanju odkupne cene koruze pa 296 in 283 EUR/ha.

Akcija 3: Priprava navodil za izvedbo ukrepa (FNM UM) ✔️

Knjižica (LINK NA KNJIŽICO) obsega 40 strani (in tudi nadomešča šredvideni letak), bila je grafično oblikovana in vsebuje vse parametre za izvajalce ukrepa. Izbran je bil tiskar (Jagraf d.o.o. Kranj). Knjižica je bila natisnjena in večinoma razdeljena deležnikom v letu 2022. LINK!

WP5: Testiranje ukrepa in korekcije

Akcija 1: Testiranje 2 variantnih rešitev na izbranih kmetijah (FNM UM; KIS) ✔️

Prvi del testiranja je potekal v sezoni 2021, drugi del pa v letu 2022. »Pokrili« smo različne regije Slovenije, od Prekmurja, do Primorske, od Gorenjske do Dolenjske… Skupno smo obdelali več kot 40 kmetijskih kospodarstev in nekaj preko 100 GERKov. Kmetje so izbirali med načinom »barve« (večina), kakor tudi med načinom »pokazateljske vrste«. Analiza je narejena in kaže na visoko »prepoznavanje« ciljnih pisanih travnikov s strani izbranih kmetijskih gospodarstev. 75 % travnikov s strani kmetov izbranih za »pisane« je resnično bila s strani kontrole takšna – kadar so uporabili metodo »barve«. Če pa smo uporabili metodo »pokazateljske vrste« je bil ta odstotek 92 %. Iz tega sledi, da so nekatere rastline določenih barv lahko zavajajoče in niso pokazatelji »pisanega travnika« – zato smo za izvajanje ukrepa te vrste izločili kot »prepovedane vrste« (nekatere nitrofilne in invaziven). Tako lahko zaključimo da je ukrep izvedljiv, lahek za izvedbo in v večini primerov »zadane« cilj – prepoznavanje pisanih travnikov.

Slika: Odstotek GERKov, ki so jih kmetje bodisi pravilno (JA) ali nepravilno (NE) ocenili po načinu »barve« ali »pokazatelje vrste« ali obe metodi skupaj (vsi).

 

Slika: Odstotek GERKov, ki so jih kmetje bodisi pravilno (ja) ali nepravilno (NE) ocenili po načinu »barve«« glede na JV  (J_SLO) in Podravsko (V_SLO) Slovenijo.

Slika: Odstotek GERKov, ki so jih kmetje bodisi pravilno (ja) ali nepravilno (NE) ocenili po načinu »pokazatelje vrste« glede na Gorenjsko in Pomursko/Podravsko (V_SLO) Slovenijo.

Ocene kmetov glede na način »barve« se statistično značilno razlikujejo med regijama JV Slovenijo (J_SLO) in Podravsko (V_SLO) (χ2 = 38.095; df = 1; ρ > α; α = 6.737e-10). Razlike ocene po načinu »pokazatelje vrste« se statistično značilno razlikujejo med Gorenjsko in Pomursko/Podravsko (χ2 = 17.391; df = 1; ρ > α; α = 0.00) regijo.

Slika: Deset odstotkov najpogosteje označenih indikatorskih vrst s strani kmetov.

Akcija 2: Korekcija ukrepa na osnovi testiranja in izbor končne variantne rešitve (FNM UM) ✔️

Potreba po korekciji se je izkazala za potrebno: 3 načine  – »barve«, »3 pokazateljske vrste« in »5 pokazateljskih vrst« smo na osnovi izkušenj iz 2021, kakor tudi na osnovi komunikacije s kmeti in drugimi deležniki, v letu 2022 spremenili na »barve« in »4 pokazateljske vrste«. S tem smo ukrep optimizirali, kar kažejo tudi rezultati prepoznavanja v 2022. Na osnovi rezultatov pa smo dodali še »prepovedane vrste«

WP6: Komunikacija in diseminacija

Akcija 1: Komunikacija z deležniki (FNM UM in KIS) ✔️

Komunikacija z deležniki je potekala na terenu v letu 2021 in 2022. Tako KIS kot BF UL sta intenzivno komunicirala in izmenjevala poglede na vsaj 50 kmetijskih gospodarstvih, pri tem smo sodelovali tudi sodelavci FNM (prepoznavanje travnikov). Izkazalo se je, da so mlajši kmetje bolj dovzetni za spremembe na področju odnosa do travniške biodiverzitete, razlik med regijamo ni opaziti veliko. Komunikacija je potekala tudi pri testiranju ukrepa na terenu, z naročnikom MKGP ter med samimi partnerji v projektu.

Akcija 2: Diseminacija (FNM UM) ✔️

Delavnice so potekale v letu 2022, saj je epidemija COVID19 preprečila organizacijo le-teh v 2021. On-line delavnice niso uspele, ker potencialni udeleženci niso bili pripravljeni na takšen okvir udeležbe. Organizirane so bile delavnice na FNM, kjer so bili vključeni študenti Oddelka za biologijo ter v Slovenski Bistrici kjer so bili vključeni lokalni pridelovalci hrane (sobotna tržnica). Vsem so bili podani cilji projekta in razdeljena knjižica »Prepoznaj svoje pisane travnike«.

Bibliografske reference iz projekta:

1.01 Izvirni znanstveni članek

ŽIBERNA, Igor, PIPENBAHER, Nataša, DONŠA, Daša, ŠKORNIK, Sonja, KALIGARIČ, Mitja, KAJFEŽ-BOGATAJ, Lučka, ČREPINŠEK, Zalika, GRUJIĆ, Jaša Veno, IVAJNŠIČ, Danijel. The impact of climate change on urban thermal environment dynamics. Atmosphere. 2021, vol. 12, iss. 9, str. 1-15, ilustr. ISSN 2073-4433. https://www.mdpi.com/journal/atmosphere/special_issues/hazards_urbanization_climate, DOI: 10.3390/atmos12091159. [COBISS.SI-ID 75887619], [JCRSNIPWoS do 26. 10. 2022: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 1, čistih citatov na avtorja (CIAu): 0,11, Scopus do 13. 7. 2022: št. citatov (TC): 2, čistih citatov (CI): 2, čistih citatov na avtorja (CIAu): 0,22]
financer: ARRS, Programi, P6-0372, SI, Slovenska identiteta in kulturna zavest v jezikovno in etnično stičnih prostorih v preteklosti in sedanjosti; ARRS, Projekti, J7-1822, SI, Preprečevanje toplotnega stresa v urbanih sistemih v luči podnebnih sprememb
kategorija: 1A3 (Z); uvrstitev: SCIE, Scopus, MBP (INSPEC, COMPENDEX, CAB, PUBMED, DOAJ); tip dela je verificiral OSICN
točke: 8.15, št. avtorjev: 9

IVAJNŠIČ, Danijel, DENAC, Damijan, DENAC, Katarina, PIPENBAHER, Nataša, KALIGARIČ, Mitja. The Scops owl (Otus scops) under human-induced environmental change pressure. Land use policy. [Print ed.]. Dec. 2020, vol. 99, str. 1-8, ilustr. ISSN 0264-8377. DOI: 10.1016/j.landusepol.2020.104853. [COBISS.SI-ID 21112579], [JCRSNIPWoS do 26. 10. 2022: št. citatov (TC): 4, čistih citatov (CI): 3, čistih citatov na avtorja (CIAu): 0,60, Scopus do 25. 10. 2021: št. citatov (TC): 5, čistih citatov (CI): 4, čistih citatov na avtorja (CIAu): 0,80]
financer: ARRS, Programi, P6-0372, SI, Slovenska identiteta in kulturna zavest v jezikovno in etnično stičnih prostorih v preteklosti in sedanjosti; ARRS, Programi, P1-0403, SI, Računsko intenzivni kompleksni sistemi; ARRS, Programi, P1-0164, SI, Raziskave za zagotavljanje varne hrane in zdravja
kategorija: 1A1 (Z, A”, A’, A1/2); uvrstitev: Scopus (d), SSCI, Scopus, MBP (ASFA, GEOREF, CAB, PUBMED, PAIS); tip dela je verificiral OSICN
točke: 26.74, št. avtorjev: 5

 DONŠA, Daša, KALIGARIČ, Mitja, ŠKORNIK, Sonja, PIPENBAHER, Nataša, GRUJIĆ, Jaša Veno, DAVIDOVIĆ, Danijel, ŽIBERNA, Igor, IVAJNŠIČ, Danijel. Dinamika sprememb rabe prostora pod vplivom različnih gospodarskih sistemov: primer uporabe podatkov satelita LANDSAT. Revija za geografijo. [Tiskana izd.]. 2020, 15, [št.] 1, str. 59-73, ilustr. ISSN 1854-665X. https://ff.um.si/wp-content/uploads/RG-29-15-1-05.pdf. [COBISS.SI-ID 50871299]
kategorija: 1C (Z); uvrstitev: MBP (CGP, IBSS, CAB); tip dela je verificiral OSICD
točke: 3.75, št. avtorjev: 8

PIPENBAHER, Nataša, IVAJNŠIČ, Danijel, ŽIBERNA, Igor, DONŠA, Daša, KALIGARIČ, Mitja, ŠKORNIK, Sonja, KAJFEŽ-BOGATAJ, Lučka, ČREPINŠEK, Zalika, GRUJIĆ, Jaša Veno. Letna dinamika pojava mestnega toplotnega otoka v malem urbanem sistemu. Revija za geografijo. [Tiskana izd.]. 2020, 15, [št.] 2, str. 91-104, ilustr. ISSN 1854-665X. https://ff.um.si/wp-content/uploads/RG-30-15-2-06.pdf. [COBISS.SI-ID 53075715]
financer: ARRS, Projekti, J7-1822, SI, Preprečevanje toplotnega stresa v urbanih sistemih v luči podnebnih sprememb
kategorija: 1C (Z); uvrstitev: MBP (CGP, IBSS, CAB); tip dela je verificiral OSICN
točke: 3.33, št. avtorjev: 9

GRUJIĆ, Jaša Veno, KALIGARIČ, Mitja, ŠKORNIK, Sonja, PIPENBAHER, Nataša, ŽIBERNA, Igor, KAJFEŽ-BOGATAJ, Lučka, ČREPINŠEK, Zalika, PINTARIČ, David, IVAJNŠIČ, Danijel, DONŠA, Daša. Izboljševanje prostorske ločljivosti Landsat 8 termograma v luči mestnega toplotnega otoka. Revija za geografijo. [Tiskana izd.]. 2020, 15, [št.] 2, str. 127-138, ilustr. ISSN 1854-665X. https://ff.um.si/wp-content/uploads/RG-30-15-2-08.pdf. [COBISS.SI-ID 54226435]
financer: ARRS, Projekti, J7-1822, SI, Preprečevanje toplotnega stresa v urbanih sistemih v luči podnebnih sprememb
kategorija: 1C (Z); uvrstitev: MBP (CGP, IBSS, CAB); tip dela je verificiral OSICN
točke: 3, št. avtorjev: 10

ČOP, Jure, ELER, Klemen. Agro-biološka raznolikost slovenskih ekotipov in standardnih sort navadne pasje trave (Dactylis glomerata L.) : primerjava in agronomska vrednost. Acta agriculturae Slovenica. [Tiskana izd.]. 2020, letn. 115, št. 1, str. 133-139, tabele. ISSN 1581-9175. DOI: 10.14720/aas.2020.115.1.1407. [COBISS.SI-ID 9441401], [SNIP, Scopus do 22. 3. 2022: št. citatov (TC): 1, čistih citatov (CI): 1, čistih citatov na avtorja (CIAu): 0,50]

1.04 Strokovni članek

ŠKORNIK, Sonja (avtor, fotograf), KALIGARIČ, Mitja. Pohorska travišča. Proteus : ilustriran časopis za poljudno prirodoznanstvo. [Tiskana izd.]. okt. 2020-jan. 2021, letn. 83, [št.] 2/3/4/5, str. 172-179, 240, ilustr. ISSN 0033-1805. [COBISS.SI-ID 49394947]
kategorija: SU (S); uvrstitev: MBP (ASFA, ZR, CAB, PUBMED)
točke: 2.5, št. avtorjev: 2

LUKAČ, Branko. Ustrezna višina košnje. Kmetovalec : glasilo c. kr. Kmetijske družbe vojvodstva kranjskega. maj 2021, letn. 89, št. 5, str. 2. ISSN 1318-4245. [COBISS.SI-ID 61325059]

VERBIČ, Janko. Uvajanje setve trav in metuljnic ter izboljšava rabe travinja v času velikih sprememb v kmetijstvu v luči strokovne literature od 18. do začetka 20. stoletja na Slovenskem. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. dec. 2021, letn. 15, št. 1, str. 19-21, ilustr. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 89434115]

VERBIČ, Janko. Večletne travno-deteljne mešanice. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. avg. 2020, let. 14, št. 1, str. 11-13. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 24630531]

VERBIČ, Jože (avtor, fotograf). Učinkovita raba živinskih gnojil. Kmetovalec : glasilo c. kr. Kmetijske družbe vojvodstva kranjskegaTravništvo : strokovna priloga revije Kmetovalec. maj 2022, letn. 90, [št.] 5, str. 3-7, ilustr. ISSN 1318-4245, ISSN 2591-152X. [COBISS.SI-ID 105976323]

VERBIČ, Jože. Zakaj mora travniška krma pred siliranjem oveneti. Glas dežele. jul. 2022, letn. 16, št. 7, str. 14-15, ilustr. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 112713987]

VERBIČ, Jože. Seneno mleko – kakšne rezultate reje je mogoče doseči brez silaže?. Zelena dežela : glasilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. [Tiskana izd.]. jun. 2020, št. 159, str. 10, fotogr. ISSN 1581-9027. [COBISS.SI-ID 25984003]

 ČOP, Jure. Vpliv paše na fizikalne lastnosti tal in površinske poškodbe pašnika s poudarkom na gaženju. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. dec. 2022, letn. 16, št. 1, str. 12-14, ilustr. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 132785155]

ČOP, Jure. Pridelek in kakovost krme prezimnega dosevka mnogocvetne ljuljke v spomladanskem rastnem obdobju. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. 2021, št. 1, letn. 15, str. 3-5. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 89928195]

1.12 Objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

GRAŠIČ, Mateja, ŠABIĆ, Azra, ŠUŠTAR VOZLIČ, Jelka, LUKAČ, Branko. Conservation of priority grassland habitats in Slovenia through the establishment of seed bank and in situ restoration – project presentation. V: BAEBLER, Špela (ur.), et al. Plants in Changing Environment : International Conference of the Slovenian Society of Plant Biology : Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, September 15-16, 2022, Ljubljana, Slovenia : [book of abstracts]. 1st electronic ed. Ljubljana: Slovenian Society of Plant Biology, 2022. Str. 59. ISBN 978-961-91014-5-2. https://www.plantslo.org/wp/wp-content/uploads/2022/09/PlantsInChangingEnvironment22AbstractBook.pdf. [COBISS.SI-ID 122592003]

ČOP, Jure. Agro-biološka raznolikost in agronomska vrednost ekotipov pasje trave. V: LUTHAR, Zlata (ur.). 6. posvet o ohranjanju in trajnostni rabi rastlinskih genskih virov : “Samonikle rastline” : izvlečki predavanj : Ljubljana, 14. september 2022. V Ljubljani: Biotehniška fakulteta Univerze, 2022. Str. 25-26. ISBN 978-961-6379-66-3. [COBISS.SI-ID 124932099]

VIDRIH, Matej. Tehtanje živine. Glas dežele. jan. 2022, št. 1, letn. 16, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 91750147]

VIDRIH, Matej. Pridelovanje krme na travinju. Glas dežele. mar. 2022, št. 3, letn. 16, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 99016195]

VIDRIH, Matej. Stalne elektroograje so temelj nadzorovane paše. Glas dežele. maj 2022, št. 5, letn. 16, str. 8-9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 106767619]

VIDRIH, Matej. Pašna reja goveda na območju velikih zveri. Glas dežele. jun. 2022, št. 6, letn. 16, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 109276675]

VIDRIH, Matej. “Spopadanje” s sušo na travinju. Glas dežele. jul. 2022, št. 7, letn. 16, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 113193475]

VIDRIH, Matej. Proizvodne in floristične značilnosti trajnega travinja. Glas dežele. sep. 2022, št. 9, letn. 16, str. 8-9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 120578307]

VIDRIH, Matej. Ukrepi za izboljšanje pridelovalne zmogljivosti ruše. Glas dežele. nov. 2022, št. 11, letn. 16, str. 9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 127587075]

VIDRIH, Matej. Reja govedi na prostem pozimi. Glas dežele. dec. 2022, št. 12, letn. 16, str. 9-10. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 130933507]

VIDRIH, Matej. Namenimo več pozornosti travinju. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. dec. 2022, letn. 16, št. 1, str. 15-19, ilustr. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 132783619]

VIDRIH, Matej. Za večjo učinkovitost elektroograje. Glas dežele. jan. 2021, št. 1, letn. 13, str. 7-8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 46085635]

VIDRIH, Matej. Deževniki kot kazalec, ki kaže na živost zemlje. Glas dežele. feb. 2021, št. 2, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 48210179]

VIDRIH, Matej. Pomlad in začetek paše sta vse bliže. Glas dežele. mar. 2021, št. 3, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 53261827]

VIDRIH, Matej. Travna ruša in paša ovc. Glas dežele. apr. 2021, št. 4, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 57425923]

VIDRIH, Matej. Odkrivanje poškodb v elektroograji. Glas dežele. maj 2021, št. 5, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 61547523]

VIDRIH, Matej. Pomen trav za rušo in pašo. Glas dežele. jun. 2021, št. 6, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 65634819]

VIDRIH, Matej. Nevidna ali navidezna ograja. Glas dežele. jul. 2021, št. 7, letn. 15, str. 9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 68496131]

VIDRIH, Matej. Raba travinja na planinah. Glas dežele. avg. 2021, št. 8, letn. 15, str. 9-10. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 72422403]

VIDRIH, Matej. Trave so gradnik travne ruše. Glas dežele. sep. 2021, št. 9, letn. 15, str. 7-8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 73395715]

VIDRIH, Matej. Metuljnice v travni ruši. Glas dežele. nov. 2021, št. 11, letn. 15, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 82940931]

VIDRIH, Matej. Brez zeli ni trajne travne ruše. Glas dežele. dec. 2021, št. 12, letn. 15, str. 10-11. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 88035843]

LEVSTEK, Tomaž, VIDRIH, Matej. Pomen planinsko-kraškega pašništva v kmetijstvu. Kmetovalec : glasilo c. kr. Kmetijske družbe vojvodstva kranjskega. apr. 2021, letn. 89, št. 4, str. 20. ISSN 1318-4245. [COBISS.SI-ID 58940163]

VIDRIH, Matej, VIDRIH, Tone. Govorci za področje pašništva. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. 2021, št. 1, letn. 15, str. 17-19. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 89927171]

VIDRIH, Matej. Brez govedoreje bo tudi zemlja manj rodovitna : zakaj – kako – kdo. Glas dežele. jan. 2020, št. 1, letn. 13, str. 12. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 9419129]

VIDRIH, Matej. Pašna reja koz molznic. Glas dežele. mar. 2020, št. 3, letn. 13, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 9456761]

VIDRIH, Matej. Postanite še uspešnejši pašničar/-ka. Glas dežele. apr. 2020, št. 4, letn. 13, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 12955651]

VIDRIH, Matej. Vrata na pašniku z elektroograjo. Glas dežele. maj 2020, št. 5, letn. 13, str. 7-8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 21086211]

VIDRIH, Matej. Živina na pašniku ne sme biti žejna. Glas dežele. maj 2020, št. 5, letn. 13, str. 9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 17993475]

VIDRIH, Matej. Motnje v telekomunikacijskem omrežju zaradi slabe elektroograje. Glas dežele. avg. 2020, št. 8, letn. 13, str. 10. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 24883459]

VIDRIH, Matej. Nadzorovana paša in požari. Glas dežele. sep. 2020, št. 9, letn. 13, str. 8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 27778051]

VIDRIH, Matej. Paša in (izboljšana) izbira grižljajev pri živalih. Glas dežele. okt. 2020, št. 10, letn. 13, str. 8-9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 31872515]

VIDRIH, Matej. Kraški pašniki in povečanje njegove pridelovalne zmogljivosti. Glas dežele. nov. 2020, št. 11, letn. 13, str. 7-8. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 35410435]

VIDRIH, Matej. Drevesno-pašna raba in njene ekološke značilnosti. Glas dežele. dec. 2020, št. 12, letn. 13, str. 8-9. ISSN 1855-0347. [COBISS.SI-ID 40180483]

VIDRIH, Matej. Do boljše travne ruše – EIP Travinje++. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. avg. 2020, št. 1, letn. 14, str. 14-16. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 27780099]

VIDRIH, Matej, VIDRIH, Tone. Več ogljika v zemljo. Naše travinje : strokovna kmetijska revija. avg. 2020, št. 1, letn. 14, str. 17-19. ISSN 1854-343X. [COBISS.SI-ID 27782147]

1.05 Poljudni članek

 LUKAČ, Branko (avtor, fotograf). Vpeljava pridelave ohranjevalnih semenskih mešanic za obnovo degradirane travne ruše na območju Športnega centra Pokljuka. Acta Triglavensia. dec. 2020, leto 8, [št.] 8, str. 27, ilustr. ISSN 2232-495X. https://www.tnp.si/assets/Publikacije/Acta-triglavensia/Acta-Triglavensia-8.pdf. [COBISS.SI-ID 52809987]

1.16 Samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

LORENČIČ, Iztok, KALIGARIČ, Mitja, DONŠA, Daša, GRUJIĆ, Jaša Veno, IVAJNŠIČ, Danijel. Modeliranje podnebne ustreznosti za gojenje oljk (Olea europaea) na vzhodnem Jadranu (Slovenija, Hrvaška) = Climate suitability modelling for olive grove cultivation (Olea Europaea) in the Eastern Adriatic (Slovenia, Croatia). V: IVAJNŠIČ, Danijel (ur.), et al. Primeri prostorskih analiz vplivov podnebnih sprememb : monografija v okviru projekta Preprečevanje toplotnega stresa v urbanih sistemih v luči podnebnih sprememb (ARRS J7-1822). 1. izd. Maribor: Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba, 2022. Str. 75-100, ilustr. ISBN 978-961-286-645-7. https://press.um.si/index.php/ump/catalog/view/681/968/2444-2, DOI: 10.18690/um.fnm.8.2022.4. [COBISS.SI-ID 120089603]

IVAJNŠIČ, Danijel, ŠKORNIK, Iztok, KALIGARIČ, Mitja, LIPEJ, Lovrenc. Vpliv podnebnih sprememb na gnezdenje obrežnih ptic = Climate change impact on seashore-breeding birds. V: IVAJNŠIČ, Danijel (ur.), et al. Primeri prostorskih analiz vplivov podnebnih sprememb : monografija v okviru projekta Preprečevanje toplotnega stresa v urbanih sistemih v luči podnebnih sprememb (ARRS J7-1822). 1. izd. Maribor: Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba, 2022. Str. 123-159, ilustr. ISBN 978-961-286-645-7. https://press.um.si/index.php/ump/catalog/view/681/968/2446-2, DOI: 10.18690/um.fnm.8.2022.6. [COBISS.SI-ID 120096259]

VITASOVIĆ KOSIĆ, Ivana, BAKAN, Branko, FIŠTRAVEC, Gregor, KALIGARIČ, Mitja. Korisne biljke od Krasa do Kvarnera : priručnik za prepoznavanje samoniklih biljaka s naglaskom na njihovu korisnost. 1st ed. Maribor: University of Maribor, University Press, 2021. 333 str., ilustr. ISBN 978-961-286-448-4. DOI: 10.18690/978-961-286-447-7. [COBISS.SI-ID 56876547]
kategorija: SU (S)
točke: 0 (izločeno iz točkovanja), št. avtorjev: 4

BAKAN, Branko, VITASOVIĆ KOSIĆ, Ivana, FIŠTRAVEC, Gregor, KALIGARIČ, Mitja. Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja : priročnik za prepoznavanje divjih rastlin s poudarkom na njihovi uporabnosti. 1. izd. Maribor: Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba, 2021. 333 str., ilustr. ISBN 978-961-286-446-0. DOI: 10.18690/978-961-286-445-3. [COBISS.SI-ID 56867331]
kategorija: SU (S)
točke: 12.5, št. avtorjev: 4

BERGANT, Janez, BERTONCELJ, Irena, ČOP, Jure, JEJČIČ, Viktor, KOLMANIČ, Aleš, MAROLT, Neja, MIHELIČ, Rok, POJE, Tomaž, SUŠIN, Janez, VERBIČ, Jože, VRŠČAJ, Borut. Indikatorski listi za predlagane kazalnike : okoljski vidik trajnostnega kmetijstva. V: BELE, Sara (ur.). Predlog vsebinskih področij in kazalnikov za sistematično spremljanje trajnostnega kmetijstva na ravni kmetijskih gospodarstev – metodologija. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2022. Str. 83-222. ISBN 978-961-6998-59-8. https://www.kis.si/f/docs/Druge_publikacije/Bele_Predlog_vsebinskih_podrocij_junij_2022_celota.pdf. [COBISS.SI-ID 111507971]

2.12 Končno poročilo o rezultatih raziskav

AZOLA, Tadeja (avtor, fotograf), IVAJNŠIČ, Danijel, KALIGARIČ, Mitja, MILJUŠ, Staš (927), HORVAT, Jan (927, fotograf), BANTAN, Tadeja (927), ŠOŠTAR PIRŠ, Nuša (927), GOSARIČ, Nuša (927), RIBIČ, Alja (927), VERHNJAK, Tina (927). Inventarizacija drevesnih in grmovnih invazivnih tujerodnih in/ali tujerodnih vrst na območju mestne občine Maribor (MOM) v okviru projekta ALPTREES : (zaključno poročilo za leto 2020). Maribor: Fakulteta za naravoslovje in matematiko, 2020. 110 f., ilustr. [COBISS.SI-ID 74635779]
kategorija: SU (S)
točke: 0.53, št. avtorjev: 3, št. sodelavcev pri raziskavi: 7

BERTONCELJ, Irena, SIMONČIČ, Andrej, LEŠNIK, Mario, BEDRAČ, Matej, BELE, Sara, CUNDER, Tomaž, KOŽAR, Maja, KASTELIC, Peter, VRŠČAJ, Borut, MIHELIČ, Rok, ČOP, Jure, SCHWARZMANN, Ana, JELEN, Robert, PAUŠIČ, Andrej, BERGANT, Janez (927), JEJČIČ, Viktor (927), KOLMANIČ, Aleš (927), MAROLT, Neja (927), POJE, Tomaž (927), SUŠIN, Janez (927), VERBIČ, Jože (927), ŽIGON, Primož (927), UGRINOVIĆ, Kristina (927), STOPAR, Matej (927), KORON, Darinka (927), ČUŠ, Franc (927), LISJAK, Klemen (927), ŠINKOVEC, Marjan (927). CRP projekt V4-1813 : vzpostavitev sistema vzorčnih kmetij za namen stalnega spremljanja kazalcev trajnostnega kmetijstva : končno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2021. 32 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 97693699]

2.13 Elaborat, predštudija, študija

PIPENBAHER, Nataša (avtor, vodja projekta), IVAJNŠIČ, Danijel, ŠKORNIK, Sonja, KALIGARIČ, Mitja, GRUJIĆ, Jaša Veno, CIRINGER, Terezija, AMBROŽIČ-DOLINŠEK, Jana. Drava – Natura 2000, reka za prihodnost : izboljšanje stanja ohranjenosti vrst in habitatnih tipov rečnega in obrečnega pasu reke Drave – akronim zaDRAVO : poročilo: Segment 2. Maribor: Fakulteta za naravoslovje in matematiko, 2022. 25 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 129890563]
kategorija: SU (S)
točke: 0.29, št. avtorjev: 7

PIPENBAHER, Nataša (avtor, vodja projekta), IVAJNŠIČ, Danijel, ŠKORNIK, Sonja, KALIGARIČ, Mitja, GRUJIĆ, Jaša Veno, PAUŠIČ, Igor, CIRINGER, Terezija, AMBROŽIČ-DOLINŠEK, Jana. Drava – Natura 2000, reka za prihodnost : izboljšanje stanja ohranjenosti vrst in habitatnih tipov rečnega in obrečnega pasu reke Drave – akronim zaDRAVO : poročilo: faza 1. Maribor: Fakulteta za naravoslovje in matematiko, 2021. 27 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 123543811]
kategorija: SU (S)
točke: 0.25, št. avtorjev: 8

BEDRAČ, Matej, BELE, Sara, CUNDER, Tomaž, KOŽAR, Maja, BERGANT, Janez (927), BERTONCELJ, Irena (927), ČOP, Jure (927), JEJČIČ, Viktor (927), KOLMANIČ, Aleš (927), MAROLT, Neja (927), MIHELIČ, Rok (927), POJE, Tomaž (927), SUŠIN, Janez (927), VERBIČ, Jože (927), VRŠČAJ, Borut (927). Opredelitev in izbor kazalnikov za vrednotenje trajnostnega kmetijstva : delovni sklop 2 – Izbor kazalnikov za vrednotenje trajnostnega kmetijstva : vmesno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2021. 103 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 90136323]

BELE, Sara, KOŽAR, Maja, BEDRAČ, Matej, CUNDER, Tomaž, BERGANT, Janez (927), BERTONCELJ, Irena (927), ČOP, Jure (927), JEJČIČ, Viktor (927), KOLMANIČ, Aleš (927), MAROLT, Neja (927), MIHELIČ, Rok (927), POJE, Tomaž (927), SUŠIN, Janez (927), VERBIČ, Jože (927), VRŠČAJ, Borut (927). Predlog metodologije za sistematično spremljanje kazalnikov za vrednotenje trajnostnega kmetijstva na ravni kmetijskih gospodarstev : delovni sklop 3 – Izgradnja sistema in delovanje sistema vzorčnih kmetij : vmesno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2021. 251 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 90141699]

DRUŽBENO-EKONOMSKI DOSEŽKI

Urednik

Acta botanica Croatica : an international joural of botany. KALIGARIČ, Mitja (področni urednik 2014-, 2016-). Zagreb: Division of Biology, Faculty of Science, University, 1957-. ISSN 0365-0588. http://hrcak.srce.hr/acta-botanica-croaticahttp://www.abc.botanic.hr/index.php/abchttp://www.abc.botanic.hr/index.php/abc/issue/archive. [COBISS.SI-ID 6134786]
kategorija: 2G (Z)
točke: 60

Annales : anali za istrske in mediteranske študije. Series historia naturalis. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega odbora 1994-). [Tiskana izd.]. Koper; = Capodistria: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: = Societá storica del Litorale, 1994-Koper; = Capodistria: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: = Societá storica del Litorale, 1994-1995Koper; = Capodistria: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: = Societá storica del Litorale: Znanstveno raziskovalno središče Republike Slovenije: Centro di ricerche scientifiche della Repubblica di Slovenia, 1996-2003Koper: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: Univerza na Primorskem, Znanstvenoraziskovalno središče, 2003-2012Koper: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: = Societá storica del Litorale, 2013-2018Koper: Zgodovinsko društvo za južno Primorsko: = Societá storica del Litorale: Inštitut IRRIS za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja: = Istituto IRRIS di ricerca, sviluppo e strategie della societa, cultura e ambiente, 2018-. ISSN 1408-533X. http://zdjp.si/p/annalesshn/. [COBISS.SI-ID 71951360]
kategorija: 2G (Z)
točke: 60

Applied ecology and environmental research : international scientific journal. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega odbora 2013-). Budapest: ALÖKI Applied Ecological Research and Forensic Institute, 2003-. ISSN 1785-0037. http://www.aloki.hu. [COBISS.SI-ID 3410511]
kategorija: 2G (Z)
točke: 60

 Dianoia : revija za uporabo naravoslovno-matematičnih znanosti. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega sveta 2017-2022). [Tiskana izd.]. Maribor: Univerzitetna založba Univerze, 2017-. ISSN 2536-3565. https://www.fnm.um.si/index.php/fakulteta-za-naravoslovje-in-matematiko/zalonika-dejavnost/revija-dianoia/. [COBISS.SI-ID 289716992]
kategorija: SU (S)
točke: 10

 Écologie. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega odbora 2014-). Brunoy: P. Blandin, 1994-. ISSN 1259-5314. [COBISS.SI-ID 8371245]
kategorija: SU (S)
točke: 10

Hacquetia. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega sveta 2013-). [Tiskana izd.]. Ljubljana: ZRC SAZU, Biološki inštitut Jovana Hadžija, 2002-. ISSN 1581-4661. http://hacquetia.zrc-sazu.si. [COBISS.SI-ID 120166144]
kategorija: 2G (Z)
točke: 60

 Scopolia : glasilo Prirodoslovnega muzeja Slovenije. KALIGARIČ, Mitja (član uredniškega odbora 2009-). [Tiskana izd.]. Ljubljana: Prirodoslovni muzej Slovenije, 1978-. ISSN 0351-0077. https://www.dlib.si/results/?query=%27rel%3dscopolia%27&pageSize=25&frelation=Scopoliahttp://www.pms-lj.si/si/o-nas/arhiv-publikacij/scopolia. [COBISS.SI-ID 15960578]
kategorija: SU (S)
točke: 10

Naše travinje : strokovna kmetijska revija. LUKAČ, Branko (član uredniškega odbora 2016-). Maribor: Društvo za gospodarjenje na travinju Slovenije, 2005-. ISSN 1854-343X. http://www2.arnes.si/~surtvidr/travinje/dts_revija.htm. [COBISS.SI-ID 222676480]

Accessibility