Predstavljamo vam informacije o aktualnih dogodkih s področja znanstvenoraziskovalne dejavnosti v mesecu marcu 2024

1. V okviru projekta DIAMAS bo organiziran spletni seminar z naslovom Regionalna delavnica za urednike in založnike revij z odprtim dostopom, ki bo potekal 1. marca, med 12.00 in 13.30 preko aplikacije ZOOM.

Na brezplačnem seminarju, ki bo potekal v hrvaškem in srbskem jeziku, bo predstavljeno stanje na področju institucionalnega znanstvenega založništva v odprtem dostopu v Evropi na podlagi rezultatov ankete, ki je bila izvedena spomladi 2023 v okviru projekta DIAMAS, razprava pa bo namenjena tudi zaznanim izzivom in priporočilom za njihovo reševanje.

Prijava na dogodek je obvezna. Podrobnejše informacije o seminarju lahko najdete tukaj.

2. Evropsko združenje univerz (EUA) organizira spletni seminar »Reforming Academic Career Assessment – CoARA Working Group« (Reforma ocenjevanja akademske kariere – Delovna skupina CoARA), ki bo potekal 4. marca od 13.00 do 14.10 preko aplikacije ZOOM. Za udeležbo na tem srečanju ni potrebno biti član združenja CoARA.

Koalicija za napredek ocenjevanja na področju raziskav (Coalition for Advancing Research Assessment – CoARA) je ustanovila delovno skupino za reformo ocenjevanja akademske kariere (ACA) – Working Group on Reforming Academic Career Assessment (ACA). Na prihajajočem brezplačnem spletnem seminarju bo predstavljena delovna skupina ter obravnavani njeni cilji, naloge in tekoče aktivnosti.

Predhodna registracija je obvezna. Podrobnejše informacije o seminarju lahko najdete tukaj.

3. Ekipa projekta LIFE NarcIS  vabi na 7. NarcIS seminar z naslovom Habitatni tipi, ki bo potekal 6. marca, ob 14. uri v Ljubljani na ARSO (Agencija RS za okolje, Vojkova 1b).

Na brezplačnem seminarju se bodo osredotočili na podatke o habitatnih tipih v sistemu NarcIS ter razpravljali o vprašanjih, kot so: Kako nastajajo podatki o habitatnih tipih? Kaj so obvezni/nujni elementi podatka o habitatnem tipu? Kakšna je razlika med physis in Natura 2000 klasifikacijo ter prevajanje med njima? Kako v sistemu NarcIS deluje pregledovalnik teh vsebin?  Seminar, na katerem bo predstavljen napredek projekta LIFE NarcIS na tem področju, bo vodila Klavdija Šuen z Zavoda RS za varstvo narave.

Prijava na dogodek je obvezna in mogoča do ponedeljka, 4. marca, do 13. ure oz. do zasedbe mest. Za registrirane uporabnike prijave sprejemajo preko portala NarcIS, za neregistrirane uporabnike pa preko e-naslova: narcis.arso@gov.si. Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

 

4. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Javna agencija SPIRIT Slovenija organizirata dogodek z naslovom 5. Dan slovenskega lesarstva (osrednji, nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije), ki bo potekal 7. marca med 11.30 in 17.45 v Ljubljani, na Gospodarskem razstavišču (dvorana Urška, Dunajska cesta 18).

Na brezplačnem dogodku bo predstavljeno dogajanje na slovenskih najpomembnejših izvoznih trgih, aktivnosti in razvojne spodbude za lesno panogo, primeri razvoja novih lesnih materialov in na inovativne uporabe lesa pri gradnji in obnovi objektov. Temu bo sledila odprta razprava med raziskovalci, podjetji in dobavitelji tehnološke opreme glede izzivov razvoja v luči prehoda v krožno ekonomijo ter prilagajanja učinkom klimatskih sprememb.

 Prijava na dogodek je mogoča do 5. marca. Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

 

5. V okviru projekta GraspOS vabljeni na spletni seminar z naslovom »Open Science Assessment Framework (OSAF)« (Okvir za ocenjevanje odprte znanosti), ki bo potekal 7. marca, med 14. in 15. uro preko aplikacije ZOOM.

Na brezplačnem seminarju boste spoznali aktualni del OSAF in GraspOS, povezanost odgovornega ocenjevanja raziskav (RRA – Responsible Research Assessment) z odprto znanostjo, različne okvire, ki usmerjajo njihovo delo na tem področju (OS-CAM, Nor-CAM, Opus RAF in SCOPE), uporabo metode SCOPE-i, Portfolio ocenjevanja in register ocenjevanja v različnih ocenjevalnih fazah ter raziskali profil odprtosti (del portfelja ocenjevanja) na konkretnem primeru.

Prijava na dogodek je obvezna. Podrobnejše informacije o seminarju najdete tukaj.

 

6. DataCite vabi na spletni seminar z naslovom »Updating the DataCite Metadata Schema: Introducing Schema 4.5 and deprecating Schema 3« (Posodobitev DataCite  metapodatkovne sheme: Predstavitev sheme 4.5 in ukinitev sheme 3), ki bo potekal 13. marca, ob 16. uri preko spleta. Posnetek bo kasneje dostopen na DataCite Zenodo Community in YouTube kanalu.

Na brezplačnem dogodku bo DataCite napovedal uvedbo in predstavil različico 4.5 svoje metapodatkovne sheme, ki zagotavlja posodobitve ob prihajajoči ukinitvi sheme 3.

Prijava na dogodek je obvezna. Podrobnejše informacije o seminarju lahko najdete tukaj.

 

7. SBRA soorganizira dogodek z naslovom »Biodiversity and Marine Protection in EUSAIR« (Biotska raznovrstnost in varstvo morja v EUSAIR: Prispevek k strategiji EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030), ki bo potekal 14. marca, med 9. in 13. uro v Bruslju (University Foundation, Sejna soba A, Rue d’ Egmont 11, 1000 Bruselj, Belgija).

Brezplačni dogodek, ki bo potekal v angleščini, se bo osredotočil na biotsko raznovrstnost in varstvo morskega okolja v okviru obsežne strategije Evropske unije za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR). Prav tako bo na dogodku predstavljen okvirni prispevek k izvajanju ambiciozne strategije EU za biotsko raznovrstnost do leta 2030. Predstavitve vodilnih strokovnjakov in Evropske komisije obljubljajo, da bo ta dogodek celovito in pronicljivo srečanje, ki se bo poglobilo v najnovejše dosežke in kritične razprave ter ponudilo vpogled in utrlo pot v prihodnost inovacij in sodelovanja.

Prijava na dogodek je mogoča do 8. marca. Podrobnejše informacije o programu najdete tukaj.

Accessibility