Obveščamo o aktualnih dogodkih s področja znanstvenoraziskovalne dejavnosti v mesecu maju 2024 ter konferencah v prihajajočih mesecih.

Dogodki v maju 2024:

1.Evropsko združenje univerz EUA (European University Association) vabi na spletni seminar v angleškem jeziku »The Social Dimension in higher education: its context and its future« (Socialna razsežnost v visokem šolstvu: njen kontekst in prihodnost), ki bo potekal 14. maja 2024, med 14. in 15. uro preko spleta.

Brezplačni dogodek, ki predstavlja šestega v sklopu serije dogodkov ”Proti Tirani 2024, bolonjski proces in razvoj v evropskem visokošolskem prostoru ”, bo potekal na temo trenutnega stanja socialne razsežnosti v visokem šolstvu, pri čemer bodo institucionalne perspektive primerjane z evropskimi politikami. Predavatelji bodo predstavili izkušnje in zgodovinski kontekst socialne razsežnosti na dveh visokošolskih ustanovah in v enem združenju evropskih univerz. Naslednja dva dogodka iz omenjene serije bosta na sporedu 11. junija 2024 (Kaj povedo kazalniki o bolonjskem procesu) in 25. junija 2024 (Voditelji univerz razpravljajo o sporočilu EHEA iz Tirane: povratne informacije in vizije za prihodnost).
Prijave za udeležbo bodo odprte do začetka spletnega seminarja.

 

2. SPIRIT Slovenija vabi na spletni dogodek z naslovom Prijava na razpise s Chat GPT, ki bo potekal 15. maja 2024, od 19. do 20. ure.

Na brezplačnem predavanju se bodo med drugim osredotočili tudi na to, kakšne so omejitve pri uporabi UI za prijave na razpise, kako natrenirate svoj chat GPT z vašim projektom, kako lahko Chat GPT razume celotno razpisno dokumentacijo in vam pomaga pisati projekt, kako s Chat GPT pišemo vmesna in končna poročila za projekte ter katera druga orodja lahko uporabite za prijavo na razpise.
Podrobnejše informacije o programu in prijavi najdete tukaj.

 

3. Konzorcij projekta SPOZNAJ organizira v mesecu maju 2024 dve usposabljanji:

a. Predstavitev eGeologija – Infrastruktura prostorskih podatkov Geološkega zavoda Slovenije, ki bo potekala 16. maja med 10.30 in 12.00 na daljavo preko platforme ZOOM.
Na brezplačnem dogodku bo predavateljica Jasna Šinigoj, vodja Geološkega informacijskega centra GeoZS, predstavila portal eGeologija (egeologija.si), ki zagotavlja hiter dostop do obsežnega nabora kakovostnih geoloških podatkov v obliki sodobnih e-storitev. To omogoča obstoječa infrastruktura prostorskih podatkov GeoZS. GeoZS sledi globalnim tehnološkim smernicam ter nenehno izpopolnjuje in nadgrajuje informacijsko infrastrukturo, aplikacije, storitve ter predvsem znanje. Sledi direktivi INSPIRE in načelom FAIR.
Prijavite se na tej povezavi. Predstavitev bo potekala v slovenščini. Ogled posnetka bo na voljo za kasnejši ogled na platformi Arnes Video.
Več o dogodku si lahko ogledate na spletni strani projekta SPOZNAJ.

 

b. Predstavitev GeoNetwork platforma za kraške multidisciplinarne (meta)podatke, ki bo potekala 30. maja med 10.30 in 12.00 na daljavo preko platforme ZOOM.
Na brezplačnem dogodku bosta predavatelja dr. Magdalena Năpăruş-Aljančič (IZRK ZRC SAZU) in Žan Kafol (IZRK ZRC SAZU / kafol.net) predstavila IZRK metapodatkovni portal, ki je nastal med letoma 2021 in 2022 na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU s pomočjo odprtokodne platforme GeoNetwork. Arhitektura portala je skladna s podatkovnimi načeli FAIR ter hrani različne podatkovne zbirke, baze podatkov, raziskovalna mesta in instrumente, virtualne laboratorije in programske kode.
Prijavite se na tej povezavi. Predstavitev bo potekala v slovenščini. Ogled posnetka bo na voljo za kasnejši ogled na platformi Arnes Video.
Več o dogodku si lahko ogledate na spletni strani projekta SPOZNAJ.

Projekt SPOZNAJ financira Evropska unija – NextGenerationEU prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

 

4. Projekta DIAMAS in CRAFT-OA organizirata spletni seminar z naslovom »Shaping Diamond OA: Criteria for Journals« (Oblikovanje diamantnega odprtega dostopa: Merila za revije), ki bo potekal 16. maja 2024 ob 16. uri na daljavo preko platforme ZOOM.

Na brezplačni dogodek ste vabljeni na pogovor o merilih diamantnega odprtega dostopa. Namen seminarja je osvetliti zahteve, ki določajo revije diamantnega odprtega dostopa. V ospredju razprave bo operativna opredelitev diamantnega odprtega dostopa, ki sta jo pripravila projekta. Jasen koncept in opredelitev diamantnega odprtega dostopa sta ključna za lažje odkrivanje in dostopnost revij z diamantnim odprtim dostopom. Spletni seminar bo služil kot platforma za sodelovanje zainteresiranih pri oblikovanju meril za diamantni odprti dostop.
Prijavite se na tej povezavi, kjer si lahko preberete tudi več o dogodku.

 

5. Evropsko združenje univerz EUA (European University Association) nadalje vabi na spletni seminar v angleškem jeziku »Artificial intelligence: From experimentation to institutional strategies« (Umetna inteligenca: Od eksperimentiranja do institucionalnih strategi), ki bo potekal 17. maja 2024, med 15.30 in 16.30 preko spleta.
Na brezplačnem dogodku se bodo osredotočili na temo umetne inteligence oz. uporabo le-te na univerzah; v letu in pol, odkar je ChatGPT omogočil široko dostopnost generativne umetne inteligence, univerze eksperimentirajo z uporabo te tehnologije. Na spletnem seminarju bodo tako predstavljene pobude, izvedene na nacionalni in institucionalni ravni, katere obravnavajo izkušnje iz zadnjega leta in pol. Udeleženci bodo dobili vpogled v to, kako lahko “zbiranje izkušenj” prispeva k začetkom odziva na umetno inteligenco na ravni univerze, ki podpira strateške cilje in vrednote institucije.
Prijava na dogodek je obvezna.

 

6. Science Europe vabi na serijo brezplačnih spletnih seminarjev v angleškem jeziku o okolju prijaznejših raziskavah »Greening Research Webinar Series«, ki bodo potekali 21. maja, 28. maja ter 4. junija 2024, vsakič med 14. in 15. uro, preko aplikacije ZOOM.

Na prvem seminarju »Sustainability Strategies in Research Organisations« (Strategije trajnostnega razvoja v raziskovalnih organizacijah), bodo predavatelji predstavili, kako organizacije, ki financirajo in izvajajo raziskave, ocenjujejo svoje okoljske vplive in sprejemajo ukrepe za njihovo zmanjšanje. Na drugem seminarju »Greening Digitalisation« (Okolju prijaznejša digitalizacija), se bodo osredotočili na okoljske izzive, ki jih prinaša digitalizacija v raziskovalnih dejavnostih, in na to, kako digitalne procese narediti bolj trajnostne. Serijo bodo zaključili s seminarjem »Promoting Ecological Sustainability in Research Systems« (Spodbujanje ekološke trajnosti v raziskovalnih sistemih), kjer bodo obravnavali ukrepe, potrebne za spodbujanje ekološke trajnosti raziskovalnih dejavnosti in celotnih sistemov R&I.
Podrobnejše informacije o programu ter prijavi najdete tukaj.

 

7. Evropsko združenje univerz EUA (European University Association) vabi tudi na serijo spletnih seminarjev v angleškem jeziku z naslovom »The future of scholarly communication« (Prihodnost znanstvenega komuniciranja), pri čemer bo prvi izmed njih potekal 22. maja 2024, med 15.00 in 16.30 ter nosil naslov »Building a just scholarly publishing ecosystem« (Oblikovanje pravičnega ekosistema znanstvenega založništva).
Na brezplačnem spletnem seminarju bo govora o izzivih, potrebah in pričakovanjih pri prehodu na pravičen ekosistem znanstvenega založništva, kar bo vključevalo razpravo o nedavnem predlogu cOAlition S, Towards Responsible Publishing, ki opredeljuje ključne izzive prevladujočih založniških modelov in predlaga vizijo sistema znanstvenega komuniciranja, ki temelji na skupnosti in je primeren za odprto znanost v 21. stoletju.
Prijava na dogodek je obvezna.

 

8. Euro-BioImaging organizira spletno delavnico z naslovom »Euro-BioImaging’s Guide to FAIR Bioimage Data« (Euro-BioImaging vodnik za FAIR biološke slikovne podatke), ki bo potekala 23. maja med 14. in 17. uro na daljavo preko platforme ZOOM.
Delavnica je namenjena raziskovalcem na vseh ravneh biološkega slikanja in ponuja preproste, a učinkovite korake za lažji začetek poti v sistem načel FAIR. Raziskali bodo prednosti podatkov FAIR za molekularno, celično in pred-klinično slikanje ter najboljše prakse za ravnanje s podatki. Z vabljenimi predavatelji iz repozitorijev za biološke slikovne podatke bodo razpravljali tudi o tem, kaj lahko storite s svojimi podatki po objavi. Na voljo bodo tudi napredne seje o datotečnih formatih naslednje generacije za slikovne podatke, ki so združljive z oblakom. V kolikor imate podatke povezane s COVID-19 ali drugimi nalezljivimi boleznimi in potrebujete podporo za delovanje v skladu z načeli FAIR lahko posredujete svoje podatke in skupaj boste uporabili koncepte delavnice neposredno za vaš nabor podatkov, kar omogoča projekt BY-COVID. V tem primeru se je potrebno registrirati in kontaktirati  fairdata@eurobioimaging.eu.
Delavnica  je brezplačna. Prijavite se na tej povezavi. Predstavitev bo potekala v angleščini.
Več o dogodku si lahko ogledate na spletni strani Euro-BioImaging.

 

9. Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) organizira slovenski informativni dan 2024 na temo Evropskega obrambnega sklada (EDF), ki bo potekal 23. maja 2024, med 9. in 13. uro v veliki dvorani na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana).
Na brezplačnem dogodku, ki bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku, bo predstavnik DEFIS-a iz Evropske komisije iz Bruslja predstavil EDF razpis, ki zapade 5. novembra 2024. Udeleženci lahko tudi vnaprej pripravijo vprašanja glede razpisa ter jih še pred dogodkom posredujejo na info@sbra.be, da bodo le-ta lahko vnaprej posredovana predavatelju z namenom obravnave na samem dogodku.
Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj. Prijava na dogodek je obvezna.

 

10. ZRC SAZU vabi na hibridni dogodek z naslovom Enostavni pogovori s podatki, ki bo potekal 27. maja 2024, med 11. in 14. uro v Atriju ZRC SAZU (Novi trg 2, Ljubljana) ter preko aplikacije ZOOM.
Na brezplačnem dogodku bodo predstavili platformo AI-on-Demand za kulturno dediščino, kjer bo poudarek na njeni vlogi pri pospeševanju evropskih raziskav in inovacij na področju umetne inteligence s poudarkom na kakovosti in zanesljivosti. Zatem bo Edisa Lozić na kratko predstavila njen pomen za področje kulturne dediščine. Dogodek je namenjen strokovnjakom s področja kulturne dediščine, ki jih zanima uporaba umetne inteligence. Zanimiv je za vse, ki se ukvarjajo s podatki in niso podatkovni raziskovalci ali informatiki.
Prijava na dogodek je obvezna, podrobnejše informacije o programu so na voljo na njihovi spletni strani.

 

11. UNESCO vabi na hibridni spletni dogodek z naslovom »A Dialogue with the Laureates of the 2024 L’Oréal-UNESCO For Women in Science International Awards« (Dialog z nagrajenkami mednarodne nagrade L’Oréal-UNESCO za ženske v znanosti za leto 2024: Svet potrebuje znanost in znanost potrebuje ženske), ki bo potekal 29. maja 2024, od 14.30 do 17.00 v živo na njihovem sedežu v Parizu ter preko aplikacije ZOOM.
V okviru tedna L’Oréal-UNESCO Za ženske v znanosti bo brezplačni dogodek namenjen tematiki znanosti ter žensk v znanosti, pri čemer se bodo osredotočili na vprašanji Zakaj je znanost za svet nepogrešljiva? in Zakaj so ženske nepogrešljive v znanosti?
Podrobnejše informacije o programu so na voljo na spletni strani UNESCA. Prijava je obvezna, tako za udeležbo v živo kot tudi za udeležbo preko spleta.

 

12. Mreža nacionalnih kontaktnih točk Obzorja Evropa organizira dogodek Nacionalni informativni dan – Priložnosti za civilno varnost v Obzorju Evropa, ki bo potekal 30. maja 2024. med 10. in 14.30 v prostorih Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (Velika sejna soba, Masarykova 16, Ljubljana)
Brezplačni dogodek bo namenjen predstavitvi najnovejših vsebin s področja civilne varnosti (grozd 3), ki jih Obzorje Evropa razpisuje v letu 2024. Evropska komisija bo naslednji javni razpis s področja civilne varnosti odprla 27. junija 2024, z zaključnim rokom prijave 20. novembra 2024. Z nacionalnim informativnim dnem želi ministrstvo še pred Evropskim informativnim dnem, ki ga v zvezi z javnimi razpisi organizira Evropska Komisija (12.-13. junij 2024), povečati obveščenost ter obenem zagotoviti boljšo usposobljenost deležnikov pri pripravi in vodenju projektov civilne varnosti.
Na dogodku bo predstavnik Evropske komisije podrobneje predstavil vsebino, pogoje in pričakovane rezultate letošnjih javnih razpisov; podan bo vidik evalvatorja, ki bo z udeleženci delil nasvete in napotke za bolj uspešno prijavo projektnih predlogov; udeleženci se bodo seznanili s pristopi za analizo javnih razpisov in orodji za iskanje projektnih partnerjev; uspešni slovenski prijavitelji pa bodo na okrogli mizi bodo delili bogate izkušnje in znanja, ki so jih pridobili s sodelovanjem v konzorcijih civilne varnosti v Obzorju Evropa.
Prijave na dogodek so obvezne do 27. maja do 9.00 ure oz. do zapolnitve prostih mest preko registracijskega obrazca. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

Prihodnje konference:

1._Od 2. do 5. junija 2024 bo v Atenah v Grčiji ter preko spleta potekala 8. konferenca »World Conference on Research Integrity« (Svetovna konferenca o integriteti raziskav), ki jo organizira neprofitna organizacija World Conferences on Research Integrity Foundation (WCRIF).

Osrednja tema letošnje konference bo osredotočena na spodbujanje prenosa raziskav v zaupanja vredne politike in inovacije. Posebno pozornost na konferenci je namenjena strokovnjakom na začetku kariere, zanje med konferenco organizirajo tudi doktorski forum, delavnice in srečanja s strokovnjaki.
Udeležba v živo in preko spleta je plačljiva, potrebna je predhodna registracija. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

2. Od 26. do 28. junija 2024 Evropsko združenje univerz EUA (European University Association) vabi na njihovo letno srečanje, ki ga bo letos gostila Politehnična univerza v Kataloniji (Polytechnic University of Catalonia) in kjer se bodo osredotočili na vlogo podatkov pri oblikovanju doktorskega izobraževanja.

 Konferenca bo z mešanico tradicionalnih in interaktivnih srečanj obravnavala širok spekter vprašanj, ki vključujejo ključno vlogo podatkov pri strateškem razvoju doktorskega izobraževanja, trajanje in stopnjo dokončanja doktorskih programov, umetno inteligenco in usposabljanje na področju podatkov FAIR (findable, accessible, interoperable and reusable). Letno srečanje bo v treh dneh med številnimi drugimi temami ponudilo tudi platformo za razmislek o tem, kako razviti veščine upravljanja podatkov na doktorski ravni in kako doktorskim kandidatom olajšati dostop do podatkovnih infrastruktur.
Prijava na konferenco je plačljiva, potrebna je predhodna registracija. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

3. Od 1. do 3. julija 2024 Nacionalna akademija znanosti v Washingtonu, D. C., v Združenih državah Amerike vabi na 3. mednarodno konferenco s področja znanosti o znanosti in inovacijah (ICSSI) oz. »3rd International Conference on the Science of Science and Innovation (ICSSI)«.

Na interdisciplinarni konferenci bodo združeni vodilni strokovnjaki z navedenega področja, z namenom zagotoviti večkanalno platformo, ki bi združila tako ”proizvajalce” (znanstvenike iz industrije in akademskega sveta) kot tudi ”potrošnike” (oblikovalce politik, založnike, financerje, upravitelje itd.) tega področja.
Prijava na konferenco je plačljiva, potrebna je predhodna registracija. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

4. Od 22. do 26. julija 2024 bo v New Yorku, v Združenih državah Amerike potekal »XVIII World Congress of Comparative Education Societies« (XVIII. svetovni kongres društev za primerjalno izobraževanje), ki ga skupaj sklicujeta Svetovni svet društev za primerjalno izobraževanje (WCCES) in UNESCO in bo letos potekal na Univerzi Cornell v Ithaci v New Yorku.

Osrednja tema letošnje konference se glasi “Spodbujanje vključujočih ekologij znanja: Izobraževanje za pravično in trajnostno prihodnost” in predstavlja edinstveno mesto za srečanje raziskovalcev, oblikovalcev politik, voditeljev skupnosti in drugih zainteresiranih deležnikov, z namenom spodbujanju dialoga in razmišljanja o prihodnosti mednarodnega in primerjalnega izobraževanja.
Udeležba je plačljiva, potrebna je predhodna registracija. Podrobnejše informacije o programu so na voljo tukaj.

 

5. Konzorcij hrvaških institucij organizira prvo PUBMED2024 Poletno šolo o znanstvenem komuniciranju med 10. in 12. septembrom 2024 in enajsto PUBMED2024 Konferenco o znanstveni komunikaciji v kontekstu odprte znanosti med 12. in 13. septembrom 2024. Oba dogodka bosta potekala v Zadru na Hrvaškem.

Obravnavane teme prve poletne šole se bodo poglobile v pomembnejše teme znanstvenega komuniciranja, kot so integriteta raziskav, indeksiranje in vidnost raziskav, metapodatki in trajni identifikatorji ter interoperabilnosti podatkov, večjezičnost v znanstvenem objavljanju ter pravice in licenciranje.
Konferenca, ki bo sledila poletni šoli, bo raziskala bistvo odprtega znanstvenega komuniciranja in se osredotočila na osrednjo temo ocenjevanja raziskav. Udeležence vabijo, da preučijo izzive, povezane s tem procesom, vključno z odprtostjo, transparentnostjo, zmanjševanjem pristranskosti, robustnostjo, stroškovno učinkovitostjo in optimizacijo učinkovitosti, saj želijo nadaljevati razpravo. Priznavajo vrednost metodologij ocenjevanja, ki temeljijo na vsebini, hkrati pa podpirajo transformativne pobude, ki spodbujajo znanstveno komuniciranje k večji vključenosti in učinkovitosti.
Več o pozivu k oddaji prispevkov za konferenco lahko preberete tukaj.
Oba dogodka sta plačljiva. Šolnine za dogodke znašajo: Poletna šola = 190,00€  / Konferenca = 180,00€ (za študente ali upokojence = 120,00€) / Poletna šola + Konferenca= 280,00 €. Več o registraciji lahko najdete tukaj. Prijavite se na tej povezavi.
Več o obeh dogodkih si lahko ogledate na spletni strani PUBMED2024.

 

Ob koncu vas obveščamo še, da je pred prvomajskimi prazniki zaživela spletna stran INSPIRING ERA!, projekta INSPIRING ERA, ki ga financira Evropska komisija za podporo izvajanju Načrta politik ERA (European Research Area Policy Agenda). Namen projekta je pospešiti ovrednotenje rezultatov Načrta politik ERA z vzpostavitvijo storitvenega središča, ki bo povezovalo države članice, pridružene države ter vse zainteresirane pri skupnem izvajanju ukrepov ERA. Spletna stran projekta Inspiring ERA je osrednje orodje projekta za ovrednotenje rezultatov Načrta politik ERA. Vljudno vabljeni k ogledu spletne strani, kjer boste med drugim lahko prebirali o ukrepih ERA, prejeli informacije o posodobitvah razvoja ERA ter informacije o različnih dogodkih.

Accessibility