Univerza v Mariboru omogoča izvedbo  kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti.

Razpis kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti, prijavnica in učni načrti učnih enot so objavljeni na spletni strani moja.um.si > Študij na UM > Obštudijska dejavnost.

Študent lahko kreditne točke, pridobljene s kreditno ovrednoteno obštudijsko dejavnostjo, uveljavlja v okviru proste izbirnosti ali kot dodatno učno enoto. Če se študentu obveznosti, pridobljene s kreditno ovrednoteno obštudijsko dejavnostjo, priznajo v okviru študijskega programa, v katerega je vpisan, se priznane obveznosti in ECTS kreditne točke vštejejo v skupno število ECTS kreditnih točk študijskega programa. V nasprotnem primeru se kreditno ovrednotena obštudijska dejavnost navede kot dodatno opravljena študijska obveznost študenta, ki se mu vpiše v njegovo evidenco individualnih študentovih obveznosti in ne vpliva na število ECTS kreditnih točk, potrebnih za napredovanje v višji letnik. Študent lahko izbere poljubno število dodatnih učnih enot. Vsebina, trajanje in način zaključka posamezne učne enote kreditno ovrednotene obštudijske dejavnost.

  • Če kreditno ovrednoteno učno enoto v okviru obštudijske dejavnosti uveljavljate kot prostoizbirni predmet akreditiranega študijskega programa, v katerega ste vpisani, pri elektronskem vpisu izberete učno enoto s področja obštudijske dejavnosti iz nabora izbirnih učnih enot v spletnem AIPS-u (steber D).
  • Če učno enoto v okviru kreditno ovrednotene obštudijske dejavnosti uveljavljate kot dodatno učno enoto, se na razpis prijavljate s prijavnico (objavljeno na povezavi Obštudijska dejavnost), ki jo oddate skupaj z vpisno dokumentacijo. Študenti boste o potrditvi izbire obveščeni po elektronski pošti.

Pomembno: Kreditno ovrednoteno obštudijsko dejavnost financira Univerza v Mariboru, vse morebitne dodatne stroške, kot so najem opreme, nakup kart in vozovnic, prevozi, prenočišča idr., krijejo študenti sami. Podrobnejše informacije o morebitnih dodatnih stroških in višini zneska za posamezno učno enoto dobi študent pri nosilcu učne enote.

Fakulteta za naravoslovje in matematiko v študijskem letu 2024/25 v okviru obštudijske dejavnosti študentom Univerze v Mariboru ponuja tri predmete:

  • Športna dejavnost – Potapljanje (3 ECTS), šifra učne enote FNM026,
  • Osnove varstva narave in Natura 2000 (3 ECTS),šifra učne enote FNM114,
  • Univerzitetno tutorstvo: izbrane teme iz didaktike (3 ECTS), šifra učne enote FNM092.
Accessibility